Home arrow Κ.Π.Ε. Σουφλίου arrow Προγράμματα του Κ.Π.Ε.Σ. arrow Διαχείριση Απορριμμάτων - Ανακύκλωση
Διαχείριση Απορριμμάτων - Ανακύκλωση
Το πρόγραμμα είναι μονοήμερο και απευθύνεται σε μαθητές/τριες Δημοτικού και Γυμνασίου.

Στόχος του προγράμματος είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με το πρόβλημα των απορριμμάτων και να αναγνωρίσουν την ανακύκλωση σαν λύση για τη διάθεση των απορριμμάτων.

Χώρος
Το πρόγραμμα υλοποιείται στους χώρους του Κέντρου. Χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα η αίθουσα παρουσιάσεων και 2 αίθουσες που έχουν οργανωθεί κατάλληλα. Στο χώρο λειτουργεί έκθεση με αφίσες, φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό σχετικά με τα σκουπίδια και την ανακύκλωση.

Ωρολόγιο πρόγραμμα

08.30 - 09.00Υποδοχή
09.00 - 10.15
Ενημέρωση για το ΚΠΕ - Παρουσίαση - Χωρισμός ομάδων.
10.15 - 10.30
Διάλειμμα
10.30 - 11.00
Καταγραφή - Διαλογή απορριμμάτων
11.00 - 12.00
Ανακύκλωση χαρτιού
12.00 - 13.00
Δραστηριότητες - Εργασίες - Δημιουργική έκφραση
13.00 - 13.30
Παρουσίαση - Αξιολόγηση
13.30
Τέλος προγράμματος


Στάδια Προγράμματος

  • Παρουσίαση: Οι μαθητές παρακολουθούν μια εικοσάλεπτη παρουσίαση με τη χρήση πολυμέσων. Στόχος της παρουσίασης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίση των μαθητών.
  • Διαλογή-καταγραφή απορριμμάτων: Δίνεται μια σακούλα απορριμμάτων και οι μαθητές ξεχωρίζουν τα σκουπίδια και τα τοποθετούν ανά είδος στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης.
  • Ανακύκλωση χαρτιού: Οι μαθητές συμμετέχουν στη διαδικασία της ανακύκλωσης χαρτιού, ώστε να γνωρίσουν τα διάφορα στάδια της ανακύκλωσης και να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητα της συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.
  • Φύλλα εργασίας-έκφραση: Οι μαθητές εργάζονται ομαδικά και συμπληρώνουν διάφορα φύλλα εργασίας (κρυπτόλεξο, σταυρόλεξο, ταίραξε το σωστό κ.α.), φτιάχνουν ένα ποίημα, ζωγραφίζουν, κάνουν κολλάζ ή κατασκευές από άχρηστα υλικά.
  • Θεατρικό παιχνίδι: Δίνεται το πρόβλημα των σκουπιδιών σε κάποιο Δήμο και καθορίζονται οι ρόλοι. Οι μαθητές αναλαμβάνουν να πρωταγωνιστήσουν σε έναν από τους ρόλους και σκέφτονται τα χαρακτηριστικά του ρόλου τους και τα επιχειρήματα που θα αναπτύξουν.
  • Αξιολόγηση: Οι μαθητές συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο για να αξιολογήσουμε τις γνώσεις που απέκτησαν καθώς και την επιτυχία του προγράμματος.
Εικόνες από το Σουφλί
old_highschool.jpg
Προσθήκη στα Αγαπημένα
 
 
copyright
epeaek